piątek, 20 września 2013
Kukbukowa zapiekanka ziemniaczana
ok. 0,5 kg ziemniaków
ser typu parmezan
szklanka mleka
szklanka śmietanki 30%
czosnek
tymianek
gałka muszkatołowa
masło
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
Ja nieco zmodyfikowałam. Podgotowałam w łupinach i w łupinach pokroiłam na talarki.
Do rondelka wlewamy mleko, śmietankę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, tymianek, gałkę. Mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Naczynie do pieczenia smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, solimy, pieprzymy i posypujemy połową startego sera. Na to kolejna warstwa ziemniaków, sól, pieprz i zalewamy mieszanką mleczno - śmietanową. Wierzch posypujemy resztą sera i gałką.
Pieczemy ok 40 min. pod przykryciem i kolejne 20 min. bez przykrycia do zarumienienia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz