piątek, 31 maja 2013

pasty do chleba


Ostatnio produkuję smarowidła do chleba, zamiast kupować.
Nie będę samolub i się podzielę.
Banalne, szybkie i pyszne.

AWANTURKA

twaróg tłusty/półtłusty wedle uznania
puszka szprot podwędzanych w oleju
jedna cebula
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Cebule kroimy drobniutko.
W misce rozgniatamy widelcem szproty z twarogiem.
Mieszamy z cebulą, koncentratem, doprawiamy do smaku.
Zostawiamy kilka godzin, żeby się smaki zakumplowały.

PASTA Z MAKRELI WĘDZONEJ

makrela
3 jajka na twardo
4 ogórki kiszone
1 cebula
sól, pieprz do smaku
majonez, musztarda

Makrele oczyszczamy z ości. Ogórki i jajka kroimy w drobniutką kosteczkę (można zetrzeć na drobnej tarce). Cebulę takoż.
Mieszamy z majonezem do pożądanej konsystencji, doprawiamy do smaku przyprawami i musztardą.

PASTA Z CIECIERZYCY

szklanka ciecierzycy
pomidory krojone w puszce
pomidor świeży (niekoniecznie)
2 ząbki czosnku
czerwona cebula
2 łyżki octu winnego
3 - 4 łyżki oleju bądź oliwy

Ciecierzyce po całonocnym namoczeniu, gotujemy.
Po ugotowaniu wrzucamy do garnka wszystko poza świeżym pomidorem. Blenderujemy na gładką masę. Jeżeli wyjdzie za sucha - dolać oleju.
Pomidora kroimy drobniutko i mieszamy z pastą.

PASTA Z SOCZEWICY ZIELONEJ

szklanka soczewicy
2 ząbki czosnku (niekoniecznie)
sos sojowy
solidna, męska garść posiekanej natki pietruszki
3 - 4 łyżki oleju bądź oliwy

Soczewicę po całonocnym namoczeniu gotujemy. Blenderujemy na gładką masę z czosnkiem, sosem sojowym i olejem. Jeżeli wyjdzie za sucha - dolać oleju.
Wymieszać z natką.
Pycha. tą pastę wyjadam łyżkami.

Do każdej pasty opcjonalnie można dodać suszone pomidory bądź dolewać oliwę z nich zamiast zwykłego oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz