piątek, 10 maja 2013

Warstwowa sałatka pomidorowo - jajeczna

Przepis znaleziony kilka lat temu w necie, już nawet nie pamiętam, gdzie. Raz w miesiącu obowiązkowo gości na naszym stole.

Zaczynamy od zgromadzenia składników, a są to: 

2-3 duże pomidory
1 duża cebula
3-4 jajka (ugotowane na twardo)
20-25 dag żółtego sera (startego na grubej tarce)
szczypiorek
4-5 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany (daję słodką łaciatą)
1 czubata łyżka musztardy
sól, pieprz

I do dzieła! Pomidory kroimy w półplastry, układamy w dużym pojemniku (ja to robię w naczyniu żaroodpornym, bo to największy pojemnik z przykrywką, jaki mam w domu) tak, żeby zakryć dno. Warstwa druga to cebula - drobno kroimy, układamy na pomidorach, posypujemy solą i pieprzem. Warstwa trzecia - jajka pokrojone w półplastry plus sól i pieprz. Następnie żółty ser.
Czas na sos. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę i musztardę. Polewamy sałatkę. 
I ostatnia warstwa - posiekany szczypiorek; ląduje na sosie.
A potem zamykamy pojemnik i do lodówki z nim :] Musi się trochę przegryźć. A potem to już znika nim się obejrzymy... Smacznego!

aga.ania


2 komentarze: