wtorek, 16 lipca 2013
Bób z warzywami
Że sezon w pełni to się delektujemy
kilogram bobu
3 dorodne cukinie
5 - 6 ziemniaków
duża cebula
ok 0,5 kg fasolki szparagowej (przemieszałam żółtą i zieloną)
3 pomidory
4 - 5 ząbków czosnku
solidna garść siekanej natki
2 łyżki majeranku
sól
pieprz
Bób łuskamy.
Cukinie, ziemniaki, cebule kroimy w plastry. Fasolkę oczyszczamy i łamiemy na pół bądź 3 części.
Pomidory kroimy na kawałki.
W głębokim garnku topimy masło i wrzucamy cebulę i posiekany czosnek. Po chwili dorzucamy ziemniaki, fasolkę, cukinie i smażymy kilka minut. Dorzucamy bób, zalewamy wodą, żeby wszystko przykryło i niech się pyrka do miękkości warzyw (ok 20 - 30 minut).
Na koniec wrzucamy pomidory, majeranek, natkę sól, i pieprz i zostawiamy na ogniu jeszcze z 5 minut.
Mniamniuśne!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
to ilość dla wojska?
OdpowiedzUsuń:D
OdpowiedzUsuńna dwa obiady dla dwoch ludziow :P
Na dwa obiady da dwoch osob i kociol potrzebny :P
OdpowiedzUsuń