poniedziałek, 1 lipca 2013

ryba inaczej

Jadłam ostatnio w knajpie i przetransponowałam na nieco bardziej dietetyczną, ale równie boską rybkę.

W tych mrożonkach to czasem są takie cienkie kawałki fileta, i ni to zapanierować, bo się je samą panierkę, ni upiec, bo będzie suche.
To się wzięłam na sposób i wyszła ryba w śmietanie:
drobniutko pokrojona cebula biała (objętość około 1/3 ryby, czyli bardzo dużo cebuli :),
koperek,
ryba,
śmietana z Biedrony 10% - taka w kartoniku dużym

Drobniutko pokrojoną cebulę podsmażam na maśle, jak się zeszkli - zalewam śmietanką, solę i pieprzę dość obficie, wrzucam oczyszczoną rybę - w całości lub kawałkach, jak wyjdzie, duszę 10 minut, coby śmietana zgęstniała i ryba się udusiła,  i zasypuję na grubasa koperkiem.

Podane z młodymi ziemniaczkami - małmazja.
A robi się 20 minut łącznie.

Mniam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz