wtorek, 16 lipca 2013
owsianka inaczej
Pyszna owsianka do zrobienia dzień wcześniej.
Można zabrać w plener, do pracy, na piknik.
Przetestowałam kilka wersji. Do każdej z nich będzie potrzebne zamykane pudełko na żywność. Wielkość na jedną/dwie porcje.
Robimy wieczorem, chowamy do lodówki i na śniadanie albo drugie śniadanie - jak znalazł.
Do każdego rodzaju owsianki można (ale nie trzeba) przygotować posypkę. To może być dosłownie wszystko. Rozdrobnione dowolne orzechy, starta czekolada, żurawina, rodzynki, posiekane suszone śliwki, pokruszone ciastka korzenne, musli, wiórki kokosowe, sezam, słonecznik, migdały - co kto lubi i ma pod ręką.
I
owsianka z mascarpone
płatki owsiane
mleko
cynamon
jogurt naturalny
dwa rodzaje owoców (ze względu na sezon u nas najczęściej truskawki, maliny, jagody. Pyszne są też w połączeniu z bananami i brzoskwiniami)
mascarpone (ricotta też egzamin zda)
ew. posypka
Gotujemy owsiankę z cynamonem, względnie na gęsto.
Przekładamy do pojemnika. Układamy na niej warstwę owoców. Przykrywamy jogurtem naturalnym. Na to układamy druga warstwa owoców i tę przykrywamy mascarpone. Posypujemy dowolnie wybraną posypką. Jak całość przestygnie, zamykamy i chowamy do lodówki na noc.
II
owsianka z nutellą i bananami
płatki owsiane
mleko
jogurt naturalny
banany
nutella
ew. posypka (płatki migdałowe)
Jak wyżej.
Gotujemy owsiankę.
Dno pojemnika wykładamy nutellą. Przekładamy owsiankę. Na wierzch układamy banany w plastrach i przykrywamy jogurtem naturalnym. Posypujemy płatkami (bądź czym innym na co mamy ochotę).
Jak całość przestygnie, zamykamy i chowamy do lodówki na noc.
III
owsianka kokosowa z mandarynką
płatki owsiane
mleko
wiórki kokosowe
jogurt naturalny
mandarynki
nutella (opcjonalnie)
ew. posypka
Gotujemy owsiankę z wiórkami kokosowymi.
Dno pojemnika wykładamy nutellą. Przekładamy owsiankę. Na wierzch układamy mandarynkę w cząstkach i przykrywamy jogurtem naturalnym. Jogurt posypujemy wiórkami i na to jeszcze kilka cząstek mandarynki.
Jak całość przestygnie, zamykamy i chowamy do lodówki na noc.
IV
owsianka z jabłkiem i żurawiną
płatki owsiane
mleko
cynamon
jogurt naturalny
jabłko
garść żurawiny
ew. posypka
Gotujemy owsiankę z cynamonem. Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy razem z żurawiną do ciepłej owsianki. Przekładamy owsiankę do pojemnika, wierzch smarujemy jogurtem i posypujemy żurawiną.
Jak całość przestygnie, zamykamy i chowamy do lodówki na noc.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz