Emm
W oryginale jest to chleb żytnio-pszenny (żytni zakwas+mąka żytnia razowa), ostatnio mam tylko orkoszowy zakwas, robię więc z mąką orkiszową i też jest super. Dla mnie to przepis uniwersalny.
Składniki
400 g zakwasu (używam zakwasu z tego przepisu: ZAKWAS KROK PO KROKU)
150 ml wody (+/- w zależności od gęstości zakwasu)
100 g mąki razowej
300 g mąki pszennej białej
sól
łyżka cukru demerara
Wykonanie:
Do zakwasu wlewamy wodę, sól, cukier, mieszamy drewnianą łychą, dodajemy mąkę razową, mieszamy łychą, dodajemy mąkę białą,wyciągamy mikser i zagniatamy mikserem. Ciasto ma być dość luźne, lepkie, ciągnące. Ustawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po ok godzinie-dwóch przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej mąką, odstawiamy w ciepło do wyrośnięcia (ja zawijam w torbę foliową i wstawiam do piekarnika pod włączoną lampkę). Jak wyrośnie, wstawiamy do zimnego piekarnika, na dno wrzucamy kostki lodu albo wlewamy wodę do dodatkowej foremki. Pieczemy w 200 stopniach przez godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz