środa, 27 marca 2013

drożdżowe ciasteczka Gawronowej

Jamotowa zapodaje, ale przepis od Gawronowej jest


 

2 szkl mąki, 

kostka masła, 

3 dkg drożdzy roztartych z odrobiną cukru i ze 2 łyżkami mleka.

Masło posiekać z mąką (ja trę na tarce takie schłodzone i cześć), drożdże naszykować w kubku, żeby zaczęły rosnąć, i takie urośnięte do ciasta - szybko zagnieść i wrzucić kulę do uprzednio przygotowanego garnka z bardzo zimną wodą.

Musi wypłynąć na wierzch - pobulka, pobulka i wypłynie. A jak nie, to po godzinie wyjąć - tez będzie pysznie. Zagnieść takie mokre i rozwałkować na jakieś 3-4mm grubości. Ja kroję na kwadraty, w środek konfitura i dwa rogi sklejam.

Się to piecze 10 minut dosłownie na 180-200 st.

No i posypać cukierem puderem jak ostygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz