wtorek, 19 marca 2013

Ciasto muffinkowe z jagodami


Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 1/3 szkl. jogurtu naturalnego
  • ok. 200 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sypkie produkty wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać olej, jogurt i wymieszać. Dodać suche składniki i całość wymieszać łyżką. Foremkę o wymiarach 20 x 32 cm lub 22 x 24 cm (wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wierzch posypać jagodami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 30-40 minut. Po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz