Jamotowa:
to jedziemy dalej w klimatach włoskich i kolejna odsłona makaronu.
koniecznie zakupmy:
łososia wędzonego (dla 2 osób 30, góra 40 dkg wystarczy)
2 łyżki masła
śmietana 30% (można 18%), mały kubek
kawałek parmezanu
makaron - najlepiej się sprawdzą rurki, ale po prawdzie - może być każdy
świeżo mielony pieprz
rukola (niekoniecznie)
makaron gotujemy.
na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kawałki łososia, niech się przesmaży i przegryzie wszystko razem. następnie wlewamy śmietanę i na małym ogniu podgrzewamy. uważać, żeby się nie zagotowało.
dodajemy parmezan, mieszamy, pilnujemy, żeby się nie zagotowało.
na koniec dodajemy makaron, mieszamy, wyłączamy ogień, zostawiamy na chwil parę
.
na talerzu posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i rukolą, jeśli ją mamy. natka pietruszki również się sprawdzi i wpasuje.
bon appetit!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz