środa, 27 marca 2013

Muffiny podstawowe, uniwersalne

Emm

Składniki suche:
2 szklanki mąki (białej, razowej, pszennej, orkiszowej...)
łyżka proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru (opcjonalne)

Składniki mokre:
szklanka mleka, maślanki (może być też roślinne)
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 jajko/żółtko

szczypta soli

Suche mieszamy z suchym, mokre z mokrym. Mokre wlewamy do suchego, mieszamy niedbale. Nakładamy do foremek, pieczemy w 180-200 stopni ok 15-20 minut.

Warianty:
- do suchego kakao, albo do mokrego rozpuszczona czekolada gorzka
- zamiast cukru - miód, melasa
- do mokrego dajemy tarte jabłko, do suchego namoczone rodzynki, cynamon
- jw tarte jabłko, a do suchego 2 łyżki maku
- zamiast mleka dajemy mleko kokosowe, do suchego wiórki kokosowe
- albo mleko kokosowe i jagody, borówki

-  do mokrego dajemy rozgniecionego banana
- po nałożeniu do foremek dodajemy do każdej po kleksie nutelli i delikatnie wmieszujemy w ciasto
- jw. tylko dajemy gotowanego mleka skondensowanego
- do suchego dajemy połowę pokrojonej fety i suszone pomidory
- ser pleśniowy i orzechy włoskie
- podduszone pieczarki i ser żółty
-... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz