czwartek, 21 marca 2013

pieczone pierożki

Jamotowa:

potrzebujemy:
1 kg mąki
1 margarynę
10 dkg drożdży
1 jogurt grecki
trochę mleka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 jajko
ręce męża/partnera

Wszystko, oprócz jajka i rąk męża wrzucamy do miski. Rękoma męża zagniatamy ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie - wołamy chłopa, żeby zagniótł jeszcze raz.
Wałkujemy, szklanką wykrawamy kółka. Faszerujemy (farsz niżej).
Bełtamy jajko, smarujemy pierożki i obsypujemy czym dusza zapragnie - kminek, słonecznik, pestki dyni, czarnuszka etc.
Układamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Zostawiamy na 15 min. do wyrośnięcia.
Piec do zarumienienia w ok 180 st.

FARSZ I:
dynie pokroić drobno, dusić aż się rozpadnie, ugnieść na puree. Do schłodzonej dodać fetę, mięte bądź bazylie i przyprawy.

FARSZ II:
Poddusić szpinak, odsączyć wodę, dodać fetę, czosnek, gałkę muszkatołową.

Farsze można kombinować wedle własnych upodobań.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz