składniki na ciasto czekoladowe:
2 tabliczki czarnej czekolady
1 tabliczka białej (opcjonalnie)
1 szklanka cukru
kostka masła (masła, czyli nie mixu, 82% tłuszczu minimum)
4 jajka
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 tabliczki czarnej czekolady
1 tabliczka białej (opcjonalnie)
1 szklanka cukru
kostka masła (masła, czyli nie mixu, 82% tłuszczu minimum)
4 jajka
1 szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
przygotowanie:
Masło topisz w garnku z czarną czekoladą. Opcjonalnie można dosypać trochę kakao. Wystudzić po stopieniu.
Masło topisz w garnku z czarną czekoladą. Opcjonalnie można dosypać trochę kakao. Wystudzić po stopieniu.
Cukier ucierasz z jajkami na biało - najlepiej mikserem, dodajesz mąkę z proszkiem, i potem ostudzoną masę maślaną. Nie musi być całkiem wystudzona. Można pokruszyć drobno białą czekoladę i wsypać do ciasta przed przelaniem do formy.
Mieszasz wszystko razem i przelewasz do formy wyłożonej papierem.
To jest dość małe ciasto, więc najlepiej użyć małej tortownicy.
Mieszasz wszystko razem i przelewasz do formy wyłożonej papierem.
To jest dość małe ciasto, więc najlepiej użyć małej tortownicy.
Piec w piekarnik w 160 stopni przez 30 min. Po 15 minutach skręcić do 150 i niech się dopieka. na końcu może być mokre na patyku dość, po wyłączeniu sobie spokojnie dojdzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz