Jamotowy repertuar jaj faszerowanych
Jajka oczywiście gotujemy na twardo. Obieramy, przekrawamy wzdłuż, wyciągamy żółtka.
Białka na razie na bok i przygotowujemy farsz.
U mnie zawsze są jaja z kilkoma farszami.
Podaje ilości na oko, bo tak też zawsze robię.
FARSZ I
2 - 3 kiełbasy serdelowe
solidna garść naci pietruchy
majonez
musztarda
sól, pieprz
Kiełbasę obieramy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z nacią pietruszki. Dodajemy żółtka, majonez, odrobinę musztardy, sól, pieprz w stopniu pożądanym. Mieszamy, faszerujemy białka.
FARSZ II
30 - 40 dkg pieczarek
masło
odrobina majonezu
sól, pieprz
Pieczarki obieramy, kroimy drobniutko i smażymy na maśle.
Mieszamy z żółtkami, sól, pieprz, jak potrzeba - odrobina majonezu. Faszerujemy białka.
FARSZ III
paczka łososia wędzonego
kapary
odrobina chili
majonez
No prościej się nie da. Rozdrabniamy łososia, mieszamy z kaparami, żółtkami, chili, majonezem i faszerujemy białka.
FARSZ IV
oliwki
szczypiorek
majonez
pieprz
Oliwki szatkujemy drobno, podobnież szczypiorek. Mieszamy z żółtkami, majonezem, pieprzymy. Nadziewamy białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz