sobota, 13 kwietnia 2013

Kotlety z ciecierzycy

Kotlety mielone, ale nie z mięsa. Można dać chłopu na obiad jak podpadnie, chociaż przyznam, że mój zjada i nie narzeka.

150g ciecierzycy
pęczek natki pietruszki
2 kromki chleba
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duża cebula
jajko
sezam
sól
pieprz ziołowy

Ciecierzycę zaleać wodą i zostawić na noc, żeby napęczniała.
Zmienić wodę i postawić na gazie do zagotowania, wodę razem z szumowinami wylać i ugotować w świeżej osolonej wodzie 1,5 godziny.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju aż się zezłoci.
Ostudzoną ciecierzycę, cebulę, namoczony chleb, jajko i pietruszkę zmielić blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną. Odstawić do lodówki na pół godziny. Dzięki temu mąka połączy się z resztą składników i kotlety nie będą się rozpadać.
Z masy uformować kotleciki lub kulki, obtoczyć w sezamie i usmażyć na oleju.
Podawać z sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz