wtorek, 2 kwietnia 2013

kluski śląskie inaczej

Coś dla wielbicielek serów i sosów serowych (czyli dla mnie! dla mnie! dla mnie!)

potrzebujemy:
kluski śląskie (można zrobić samemu, można kupić w Lidlu - przepyszne i niedrogie)
10 - 15 dkg gorgonzoli
kremowy serek do chleba typu philadelphia
śmietana 18%, mały kubek
tarty, twardy ser do posypania na wierzch (parmezan, cheddar do wyboru, mogą być oba)
trochę orzechów włoskich (niekoniecznie)
rukola (również niekoniecznie)
pieprz, sól
oregano (świeże bądź suszone)
sok z cytryny, oliwa

Kluski oczywiście gotujemy. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, smarujemy oliwą i układamy w nim ciasno kluski.
W rondelku, garnuszku, patelni topimy na małym ogniu gorgonzolę z serkiem kremowym (ok. pół opakowania). Po rozpuszczeniu zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę.
Polewamy kluski, posypujemy pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), oregano, posiekanymi orzechami włoskimi i tartym serem/serami.
Wstawić do piekarnika na 180 st. na dosłownie 10 min - aż się roztopi ser i sos, a cała zapiekanka lekko się zarumieni.

Rukole doprawić solą, sokiem z cytryny i oliwą i podawać razem z.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz