sobota, 13 kwietnia 2013

Udka z kurczaka pieczone na pęczaku

Dla wielbicielek pęczaku, a wiem, że jest ich sporo. Kasza ugotowana w wywarze z mięsa jest tak pyszna, że właściwie można jeść ją samą, a mięso oddać chłopu :D
Porcja dla dwóch żarłocznych dorosłych i dwójki dzieci :)

3 udka z kurczaka
3 szklanki wody
1 szklanka kaszy pęczak
sól
pieprz ziołowy
słodka papryka
3 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
opcjonalnie inne przyprawy: majeranek, kminek, kolendra

Udka natrzeć przyprawami i odstawić do zamarynowania.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego (potrzebne jest jakieś duże naczynie), podlać szklanką wody, dołożyć liście laurowe, ziele angielskie i lekko rozgniecione nożem ząbki czosnku. Włożyć do nagrzanego do temp. 200º piekarnika, piec godzinę, półtorej. Mięso ma być prawie upieczone.
Pół godziny przed końcem pieczenia dolać jeszcze 2 szklanki wody i wsypać pęczak pomiędzy kurczaka. Kiedy kasza zmięknie i wchłonie cały płyn, zgasić piekarnik i zostawić całość jeszcze na ok. 15 minut aż dojrzeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz