sobota, 13 kwietnia 2013

Pesto pietruszkowe

Bynajmniej nie dla Włochów, raczej dla ubogich Polaków, ale w smaku genialne!

duży pęczek pietruszki
100-150g orzechów włoskich (część albo całość można zastąpić pestkami słonecznika i dyni, ale najlepsze oczywiście z orzechami)
2 ząbki czosnku
pół szklanki oliwy z oliwek
100g sera twardego, nie parmezanu, bo to przecież wersja dla biedoty :P Świetnie sprawdza się Stary Olęder z Biedronki
sól
500g spaghetti

Z pietruszki oberwać listki i wrzucić do blendera (a łodygi do zupy). Zmiksować razem z orzechami, czosnkiem, oliwą i solą. Soli nie żałować. Sos rozmieszać z niewielką ilością wody, żeby lepiej rozprowadzał się po makaronie.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, przecedzić i absolutnie nie przelewać wodą tylko wrzucić z powrotem do gara i rozmieszać z łyżką oliwy. Następnie partiami dodawać sos i mieszać aż pokryje cały makaron.
Ser zetrzeć na drobnych oczkach, posypać całość i szybko wymieszać.
Zajadać od razu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz