czwartek, 4 kwietnia 2013

Pilaw z kaszy jęczmiennej

Ulubiony przepis Celiny na kaszę - szybki, przepyszny, zdrowy.


Pilaw z kaszy jęczmiennej
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
200 ml kaszy jęczmiennej (dałam 2 torebki)
1/2 litra bulionu
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 litra wody
2 łyżki natki
1/2 łyżeczki skórki z cytryny 

Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie przez 5-7 minut. Dodać kaszę i smażyć przez 3 minuty często mieszając.
W garnku zagotować bulion z solą i pieprzem, dodać kaszę z patelni. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem 45 minut (lub do miękkości). Po zdjęciu z ognia zostawić pod przykryciem 15 minut. Przed podaniem dodać skórkę i natkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz