Ilości składników są bardzo na oko...
1 podwójna pierś z kurczaka, tak ok 0,5kg
3/4 czerwonej papryki
serek topiony Gouda
1/2 bulionu z kury (1/2 kostki)
Kurczaka pokroić na kawałki (nie za drobno). Podsmażyć trochę na oleju, aż się zetnie i miejscami lekko zarumieni. Do takiego kuraka wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Poddusić razem, bez dolewania niczego ok 5-7 min. Jak już papryka zmięknie, wlać rozpuszczony bulion w ok 200 ml wody (niecała szklanka). Do tego wrzucić serek topiony i zamieszać, aż się rozpuści całkowicie. Przykryć i poddusić razem jeszcze max 10 min. W tych proporcjach potrawa nie wymaga dosalania - tzn ja nie potrzebowałam. Oczywiście doprawiamy do smaku - co kto lubi.
Dobrze smakuje z ryżem - sos nie jest rozwodniony i bardzo fajnie "wyjada się" całość :)
Można też zrobić to w wersji całych połówek piersi z kurczaka z naciętymi kieszonkami, do których wkłada się kawałki żółtego sera. Reszta jak powyżej.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz